Hunden på påskefjellet

08. april 2022

Snøblindhet

For deg som skal på tur med hunden i påskefjellet, anbefaler vi å følge Mattilsynets fjellvettregler for en tryggere skitur.

1. Vis respekt for sola

Hunder kan også bli snøblinde dersom de utsettes for sterk sol og UV-stråling. Hunder er ikke like utsatt som oss mennesker, men enkelte hunderaser (og hunder med nedsatt tåreproduksjon) er mer utsatt for å bli snøblinde. På fjellet er sola og strålingen sterk, så vær obs på hvordan hunden ter seg. Snøblindhet viser seg ofte ved at det begynner å renne fra øynene, som blir røde og irriterte. Hunden kniper igjen øynene og søker ofte til mørkere steder for å unngå lys.

Hunder kan bruke solbriller, men ikke forvent at du kan kjøpe briller rett før turen og tro at hunden din godtar det. Det må tilvennes! Er lyset veldig skarpt bør man helst ikke ha hunder uten solbriller ute.

2. Se opp for solbrenthet

Hunder kan bli solbrente, og tynnpelsede raser er mer usatt enn andre. Ører og nese er særlig utsatt, samt kroppsdeler uten hår og pigmenter. Solbrenthet viser seg som skarpe røde merker eller i verste fall blemmer. Dekk til hunden eller bruk solkrem hvis det er veldig sterk sol.

3. Se opp for såre poter

Sjekk potene jevnlig og gi nødvendig stell og pleie. Man bør klippe bort lang pels mellom tredeputene slik at det ikke fester seg snø der. Smør potene med en fet og vannfri potesalve. Det kan også være lurt å beskytte potene og bena med skaresokker eller fleecesokker. Vær særlig oppmerksom dersom du har ski med stålkanter.

Sørg for at hunden har velstelte klør. Lange klør sprekker, brekker og fliser seg lettere opp og klo-skader kan være veldig smertefullt. Bruk potesokker dersom hunden har fått skader eller sår. Sokker kan også forebygge, men de må brukes riktig så de ikke forårsaker ytterligere skader og sår.

4. Bruk riktig utstyr

Tilpass utstyret som sele eller kløv etter hund og behov, slik at det ikke oppstår gnagsår eller skader. Ha gradvis tilvenning til nytt utstyr, ikke lån av andre.

5. Legg ikke ut på langtur uten at hunden er trent

Selv om den er i relativt bra form hjemme på flatmark der det er bart, er det noe helt annet å baske seg gjennom snøen i flere timer. Er hunden dårlig trent har den, som oss, lettere for å bli stiv, støl og få muskel og leddskader. Hunder med leddproblemer og gamle skader har ikke godt av lange turer i dypsnø.

6. Vær rustet mot uhell

Ha med enkelt førstehjelpsutstyr som bandasjer, potesokk, potesalve, sportstape og sårsalve. Rådfør deg gjerne ved veterinæren din før du reiser til fjells. Kanskje hunden trenger andre medisiner eller har spesielle behov?

7. Se opp for frostskader

Hunder kan få frostskader og enkelte områder på kroppen er mer utsatt, som ører, poter, hale og kjønnsorganer. Dersom uhellet er ute må du ikke forsøke å gni hunden varm – det kan ødelegge huden. Frostskader må behandles av veterinær. Hvis du har en tynnpelset hund kan det være lurt å ha med noe den kan ligge på under lange raster ute.

8. Pass godt på valpen i kulda

Ikke alle hunderaser er like godt tilpasset kulde. Utetiden må tilpasses temperaturen. Valper har ikke samme evne til å regulere kroppstemperaturen som voksne dyr, så ta spesielt hensyn til unge hunder. (Skjelving kan være et tegn på at hunden fryser, men kan også bare bety at den er oppspilt/glad.)

9. Husk ekstra fôr

Hunden bruker mer energi når den er i aktivitet, og den bruker også mer når det er kaldt, for å holde kroppstemperaturen oppe. Det må du ta hensyn til når du fôrer. Dersom dere er på en krevende tur kan det vært lurt å gi ekstra fôr eller tilsette ekstra fett i fôret. Husk flaske(r) med vann og drikkeskål, også hunden blir tørst.

10. Ikke gi hunden sjokolade

Hunder tåler ikke stoffet teobromin, som finnes i kaffe, te, cola, kakao og sjokoladeprodukter. Selv små mengder sjokolade kan gi uregelmessig puls og åndedrett, i verste fall kan hunden bli forgiftet. Ligg unna sjokoladesnacks, husk de vanlige godbitene.

Steinkjer Veterinærsenter (2 of 21)

Få kompetent behandling av ditt dyr

1. Bestill time

Fyll ut skjemaet og fortell oss litt mer om hva vi kan hjelpe deg med og når det passer for deg å komme til oss. Vi tar kontakt med deg med forslag til tidspunkt. 

2. Besøk oss i Hallemvegen 14 på Egge

Her tar vi imot dyret ditt for kontroll, diagnostikk og behandling. Vi oppretter journal for dyret ditt slik at vi alltid er oppdatert på dyrets helsehistorikk ved neste konsultasjon.

3. Sikre best mulig helseoppfølging for ditt dyr

Med en dyrlege som kjenner dyret ditt, og som alltid er tilgjengelig kan du være sikker på at dyret ditt får den beste behandlingen.