På jakt med hund i høst? Dette er de 5 vanligste skadene du bør være ekstra obs på

30. september 2021

Jakthund

Du som har en jakthund, vet hvor viktig det er at den er i form til jakta, og at den kan fortsette å prestere gjennom hele jaktperioden. Du legger fokus på riktig trening, fôring og oppkjøring til den fineste tida på året. 

Likevel kan akutte skader oppstå når hunden er i arbeid. Om ulykken skulle være ute er det vesentlig for deg å komme til en veterinær som har kunnskap om; og innsikt i skader som kan oppstå under jakt, og som forstår hvilke problemstillinger man som hundeeier kan møte med tanke på å komme seg tilbake ut i felten. 

Kuttskader

Dette er kanskje den vanligste formen for skader vi ser i forbindelse med jakta. En topptrent jakthund ferdes lett og hurtig i fjellet, og det er fort gjort å sneie bort i kvister og kratt. Små stikksår eller rifter trenger sjelden å sys, men er du i tvil – ta kontakt med din veterinær. Vedkommende kan hjelpe deg å ta en vurdering. Sårskader som åpenbart er store eller dype bør alltid tilses av veterinær. Kuttskader kan se voldsomme ut, men behandles de tidsnok er veien tilbake til fjellet som regel kort! 

Poteskader

Hunder som løper mye på stein og glatt fjell kan få brannsår under tredeputene. Dette er smertefullt, men er i de aller fleste tilfeller ufarlig og vil heles av seg selv. Hunden kan hjelpes godt på vei med litt hvile og et par potesokker for å skåne labbene dersom skaden allerede er skjedd. Klokapselbrudd kan også oppstå. Størst fare for at dette oppstår er det hvis hunden din har lange og/eller porøse klør. Ofte kan du se at kloa er skadet, og hunden vil halte og uttrykke smerte ved berøring av den affiserte tåa. Klokapselbrudd bør behandles av veterinær.

Bruddskader

En jakthund i godt driv tar sjeldent mye hensyn til seg selv, og kan komme til å tumle utfor skrenter eller på annen måte trå feil og knekke et bein. En hund med bruddskade vil som regel ikke belaste beinet, og du vil antagelig kunne identifisere hvor det er vondt hvis du forsøker å manipulere foten. Bruddskader må inn til veterinær, og alvorlighetsgraden er varierende. Ukompliserte fissurer og frakturer heles på noen få uker, men mer kompliserte brudd kan sette kroken på døra for én eller i verste fall flere sesonger. 

Bløtvevsskader

Høy fart og intensiv aktivitet øker også faren for akutt oppståtte bløtvevsskader. Sener og ligamenter utsettes for større belastning enn normalt, og noen ganger mer enn de tåler. Dette kan føre til delvis – eller total ruptur av de nevnte strukturer, avrevne senefester og lignende. Disse hundene blir halte i større eller mindre grad, og man kan ofte også finne hevelse i området der skaden befinner seg. Slike skader kan som regel repareres, men det kan være en tidkrevende prosess – alt avhengig av alvorlighetsgraden. Mistenker du at din hund har fått en slik skade bør veterinær alltid kontaktes. Fremtidsutsiktene er bedre hvis korrekt behandling iverksettes tidlig. 

Utmattelse

Enkelte jakthunder kjenner liten eller ingen begrensning når de er ute i arbeid, og noen sover i dagevis etter hjemkomst. Øm og sliten muskulatur kan føre med seg bevegelsesavvik som kan se skremmende ut. Halthet og stiv, anstrengt gange er ikke uvanlig, men er det muskulært vil dette som regel bedre seg jevnt og trutt med noen dager hvile. Skulle det mot formodning ikke slippe taket, bør veterinær kontaktes. Riktig fôring, god væskebalanse og nok hvile mellom øktene er viktig for at din jaktpartner skal yte maksimalt.

Spør oss gjerne om tips og råd! 

Steinkjer Veterinærsenter (2 of 21)

Få kompetent behandling av ditt dyr

1. Bestill time

Fyll ut skjemaet og fortell oss litt mer om hva vi kan hjelpe deg med og når det passer for deg å komme til oss. Vi tar kontakt med deg med forslag til tidspunkt. 

2. Besøk oss i Hallemvegen 14 på Egge

Her tar vi imot dyret ditt for kontroll, diagnostikk og behandling. Vi oppretter journal for dyret ditt slik at vi alltid er oppdatert på dyrets helsehistorikk ved neste konsultasjon.

3. Sikre best mulig helseoppfølging for ditt dyr

Med en dyrlege som kjenner dyret ditt, og som alltid er tilgjengelig kan du være sikker på at dyret ditt får den beste behandlingen.